Zeeuwse lijn wandeling – Station Krabbendijke

station krabbendijke zeeuwse lijn wandeling

stationKrabbendijke Zeeuwse lijn wandeling

Een nieuwe serie wandelingen, met als thema de Zeeuwse lijn. Deze spoorlijn die over Zuid-Beveland en Walcheren loopt, beginnend in Roosendaal en eindigend in Vlissingen is in 1873 voltooid en sindsdien een onmisbare schakel in het reizen door Zeeland.

De Zeeuwse lijn, met de trein door Zeeland

Het voordeel van de Zeeuwse lijn is dat deze elk half uur alle dorpen en steden met elkaar verbindt, wat natuurlijk een groot voordeel is als je in Zeeland gaat wandelen. Vanuit de grote steden is er tevens nog een intercity verbinding. Daarmee hebben de plaatsen Vlissingen, Middelburg en Goes, drie keer per uur een treinverbinding met Bergen op Zoom, Roosendaal en verder het land in.

De wandelingen die ik ga bespreken starten en eindigen op hetzelfde station en waar mogelijk soms een station verder op de lijn. Ik probeer ook altijd een link met de geschiedenis van het station te leggen wat het verhaal voor spoorliefhebbers natuurlijk nog interessanter maakt. Maar teglijkertijd wil ik natuurlijk de nadruk leggen op het wandelen.

Wandelen vanaf station Krabbendijke

In deze eerste aflevering begin ik bij een klein station op de Zeeuwse lijn, dat van Krabbendijke.

Een klein beetje historie over station Krabbendijke

Het station van Krabbendijke, gelegen aan de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal, werd in 1868 geopend als onderdeel van de spoorlijn die Zeeland beter moest verbinden met de rest van Nederland. Krabbendijke was destijds een kleine agrarische gemeenschap, en het station speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het dorp en de omliggende regio. De verbinding met grotere steden gaf een impuls aan de lokale economie, vooral de landbouw, en zorgde voor een betere toegankelijkheid voor reizigers.

Hoewel het station van Krabbendijke niet groot is, fungeert het als een handig vertrekpunt voor wandelaars die de rustige polders van Zuid-Beveland willen verkennen. De regio staat bekend om zijn uitgestrekte dijken, fruitboomgaarden en schilderachtige Zeeuwse dorpen. Vanaf het station kun je direct een wandelroute volgen.

Voor liefhebbers van lange afstandswandelingen biedt het station ook toegang tot delen van het Grenslandpad (LAW 11), dat door het Zeeuwse landschap slingert en op amper 1 kilometer van dit station loopt.

Wanneer ik voor de spoorbomen sta te wachten verschijnen op exact hetzelfde moment de twee sprinters van de NS voor mijn neus. Allebei op tijd, de een net vertrokken, de ander aankomend. Ik ben al eerder aangekomen op het station en ik heb de gelegenheid te baat genomen even de omgeving van het station te verkennen voordat ik aan mijn wandeling begin.

Voor het gemak heb ik deze keer een knooppunten route uitgezet. Het blijft toch een geweldig hulpmiddel om aan de hand van deze knooppunten Zeeland te ontdekken.

Krabbendijke: standaardstation SS vijfde klasse

Het stationsgebouw ademt historie… Ik vind het bijzonder om te bedenken hoe lang dit gebouw al dienst doet. Al meer dan 150 jaar! Dit gebouw moet heel wat verhalen kunnen vertellen. Ook al zoiets, een kopie van ditzelfde gebouw staat ook op het station van Kruiningen-Yerseke en Kapelle-Biezelinge. Blijkbaar was het makkelijk om steeds eenzelfde gebouw neer te zetten op de Zeeuwse lijn. Er zijn in Nederland op nog wel wat plaatsen van deze stationsgebouwen, maar nergens vind je op eenzelfde lijn drie van deze standaardstation SS vijfde klasse na elkaar. De meesten zijn gewoon gesloopt.

Oude afbeelding van het station van Krabbendijke op een ansichtkaart. Waarschijnlijk 1950

Oude afbeelding van het station van Krabbendijke op een ansichtkaart. Deze kaart met het standaardstation SS vijfde klasse is waarschijnlijk van 1950

Goed, er moet gewandeld worden en we vertrekken vanaf het station waar we langs het spoor wandelen, oversteken en de richting oplopen van de Oosterschelde. Hier komen we het grenszandpad trouwens tegen, evenals het Oosterschelde streekpad. Wij volgen echter de knooppunten waarbij we wel even een uitstapje maken omdat we natuurlijk niet een prachtig plekje aan de Oosterschelde voorbij kunnen laten gaan.

Roelshoek

Roelshoek bevat een paar huisjes en een strandje. Het strandje van Krabbendijke waar je ook je bootje kunt aanleggen en laten liggen om er op een moment dat het je uitkomt het ruime sop te kiezen. Hier heb je een prachtig zicht op de Oosterschelde en kun je in de verte Yerseke, en aan de overkant van het water het voormalige eiland Tholen zien liggen (als het weer tenminste meezit en het niet al te heiig is).

Vanaf hier zijn er twee opties, opties zoals je wel meer tegenkomt in Zeeland. Binnendijks, met zicht op de landbouwgrond en de hoogspanningsmasten, of buitendijks, met zicht op de Oosterschelde. Ik kies voor het laatste, want zicht op het water verveelt nooit!

De dijken van Zuid-Beveland

Je kunt er ook voor kiezen om halverwege te wisselen, want dan kun je de Pitten van Jan-Lotus zien liggen. Over de Karelpolderweg lopen we weer richting de spoorlijn. Deze weg loopt over een van de honderden dijkjes die het Zeeland van vroeger symboliseren. Schapendijk, noorddijk en Monnikendijk. Je kunt je zomaar voorstellen wat er vroeger te zien was op dit dijken landschap wat Zuid-Beveland zo kenmerkt.

We lopen inmiddels de dorpskern weer binnen waar we een molen ontwaren, een oude korenmolen uit 1862. Nu we honger krijgen is het fijn te weten dat er een Jumbo te vinden is en een kleine brasserie met de originele naam de Krab.

Tijd om weer naar het station te lopen en de eerstvolgende trein te pakken. Gelukkig gaat deze heel regelmatig en zijn we vlot weer op de plaats waar we startten.

Praktische informatie over de Zeeuwse lijn Wandelroute Station Krabbendijke

Download PDF van de Zeeuwse lijn Wandelroute Station Krabbendijke
Download PDF van de Zeeuwse lijn Wandelroute Station Krabbendijke

Download GPX bestand van de Zeeuwse lijn Wandelroute Station Krabbendijke

Via de gratis app in samenwerking met Routefabriek kun je de route ook volgen op je telefoon met de volgende code: 26271/891

Unieke Wandelroutes in Zeeland [Gratis Ebook]

In vijf bijzondere wandelingen ontdek je Zeeland in alle facetten. Van de duinen en het strand tot uitgestrekte polders en stille dorpjes.

Meld je hieronder aan en krijg het ebook meteen gratis in je mailbox en ontvang tevens om de week een nieuwe update van Zeeuws Wandelen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *